Σάββατο, 16 Αυγούστου 2014

Δύο αναφορές στην Κρώμνη από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Παναγία Σουμελά φέτος το Δεκαπενταύγουστο.Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από realmedialive
-Η πρώτη αναφορά βρίσκεται στην αρχή του βίντεο (0:25). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης  χαρακτήρισε τη Μονή της Παναγίας Σουμελά ως ένα ζωντανό ιστορικό θησαυροφυλάκιο. «Ξυπνά μνήμες και γεγονότα αιώνων του Γένους των Ορθοδόξων και του ιδικού μας ευσεβούς Γένους των Ρωμαίων. Ο Ορθόδοξος λαός του Πόντου ζυμώθηκε και ταυτίσθηκε με την Μονή της Παναγίας και αυτήν έβλεπε μπροστά του σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής και της πορείας του, όπως το μαρτυρεί η ποντιακή ψυχή με το χαρακτηριστικό τετράστιχο: "Εμέν Κρωμέτε λέγνε με, κανέναν κι φογούμαι, ση Σουμελάν την Παναγιάν θα πάγω στεφανούμαι!"».
-Η δεύτερη αναφορά βρίσκεται στο 07:12 όπου ο Πατριάρχης απευθύνεται στους απογόνους των κατοίκων της Αργυρούπολης, της Σάντας, της Ίμερας, της Κρώμνης και των Σουρμένων και στους οποίους στέλνει "χαιρετίας"από τον τόπο που είναι θαμμένοι όλοι σχεδόν οι πρόγονοί τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου