Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στον Αληθινό της Κρώμνης


Ο Αληθινός ήταν, κατά τον Φιρτινίδη, η μεγαλύτερη και ωραιότερη ενορία της Κρώμνης.
Σκαρίφημα του Αληθινού από τον Γ. Φιρτινίδη


Χάρτη της περιοχής μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:   https://earth.google.com/web/@40.55666281,39.59473838,1931.48300512a,1940.73548982d,35y,54.90739947h,60t,0r/data=CgAoAg
Αποτύπωση των τοπωνυμίων του Αληθινού με βάση το σκαρίφημα του Φιρτινίδη μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα από το Google earth, όπως την διαμορφώσαμε.
Οι πληροφορίες από το βιβλίο "Κρώμνη" του Γεωργίου Φιρτινίδη (Έκδοση και διανομή από την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς).Οι φωτογραφίες προέρχονται από διαδικτυακούς φίλους ή από σελίδες στο διαδίκτυο.
Στον παρακάτω σύνδεσμο, που παραπέμπει σε περιστρεφόμενη φωτογραφία 360ο, μπορείτε να
δείτε το εσωτερικό της Παναγίας του Αληθινού: Παναγία Αληθινού



… Χαμηλότερα από του Τσαλαπάντων ήταν η εκκλησία της ενορίας «Η Παναγία τ' Αληθινού» (Alikinos kilisesi στον συνοδευτικό χάρτη), που γιόρταζε την Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) και δίπλα στην εκκλησία «τ' Αληθινού το φουρνίν», ο φούρνος της ενορίας, κτήμα της εκκλησίας, προς όφελος της οποίας νοικιαζόταν και που προμήθευε στους παραθεριστές το ψωμί τους.



Στο τέμπλο της εκκλησίας ήταν μια περίφημη, αριστουργηματική, από απόψεως τέχνης, εικόνα, η Κοίμησις της Θεοτόκου, που έφερε χρονολογία του 16ου αιώνα. Την εικόνα αυτή, κατά την έξοδό μας από τις πατρίδες μας, την έφερε στην πλάτη του ο γέρος Θεόδωρος Τσιρίδης εις την Τραπεζούντα και κατόπιν την μετέφερε εδώ στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω ποιας εκκλησίας το τέμπλο στολίζει.


Τα κυριότερα εξωκκλήσια του Αληθινού ήταν:
α) Ο Άγιος Κωνσταντίνος, κοντά στου Σεφέρ το πεγάδ’.
β) Ο Άγιος Παντελεήμων, ψηλά, πάνω από του Ζαραφραγκάντων. Πανηγύριζε στις 27 Ιουλίου με «φωτοχυσίες».
γ) Η Αγία Μαρίνα, κάτω στο ποτάμι της Μόχωρας (στ’ Αλιάντων).
δ) Ο Άεν Παύλον, πάνω στον βραχώδη όγκο του Καστροτοίχου.
ε) Η Λιθοκάλυβος η Παναγία, ερειπωμένο εξωκκλήσι βορειοδυτικά του Τσαλαπάντων.


Από παράδοση ξέραμε πως η Κοίμησις της Θεοτόκου του Αληθινού ήταν κάποτε μοναστήρι. Όπως μοναστήρι ήταν και η Ζωοδόχος Πηγή του Καστροτοίχου. Οι γεροντότεροι ανάφεραν και ονόματα καλογήρων που διακονούσαν αυτού. 
Ό,τι απόμεινε το 1985 από τα ταφία στην αυλή του Αληθινού. Κάτω δεξιά ένα κοιμητήρ'.
Υπάρχει όμως ένας κώδικας από τα μοναστήρια αυτά, που παραδόξως δεν βρίσκεται σε ποντιακά αρχεία αλλά στην βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης. Η καθηγήτρια Κ. Μαμωνή δημοσίευσε στην Ποντιακή Εστία απόσπασμα του κώδικα (ΠΕ, 1952, τεύχος 28, σελ. 1436).
http://epm.omegatechnology.gr/top2.aspx?materialid=2004 Σύμφωνα με τον κώδικα αυτόν, η Ιερά και Σεβασμία Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ιδρύθηκε το 1670 με επίσημο αυτοκρατορικό φερμάνι. Κατόπιν το 1841 μετατοπίστηκε στον Καστρότοιχο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου