Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης



Την Τετάρτη 12 Ιουνίου στον πολυχώρο Ιανός ο Γιάννης Καλπούζος παρουσίασε την επετειακή έκδοση του μυθιστορήματός του «σέρρα η ψυχή του Πόντου». Το χορευτικό του συλλόγου Αργοναύτες –Κομνηνοί χόρεψε τον χορό σέρρα και αποθεώθηκε. Οι ηθοποιοί Τάσος Νούσιας και Βέρα Κρούσκα διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο και οι μουσικοί Ηλίας Υφαντίδης και Χρήστος Τσιαμούλης  πλαισίωσαν μουσικά την όλη εκδήλωση με τα τραγούδια τους.  Ο συγγραφέας, μεταξύ άλλων, έκανε τιμητική αναφορά στον παππού του γράφοντος, Σπύρο Παπαδόπουλο, δάσκαλο στην Κρώμνη, τον οποίο χρησιμοποίησε σαν πρόσωπο του έργου του.

 Ο ρόλος του Σπύρου ήταν παρεμφερής με την πραγματική του δράση στα δύσκολα χρόνια πριν τον Ξεριζωμό. Η περίθαλψη εκ μέρους του των Σανταίων ανταρτών του καπετάν Ευκλείδη στο δυσπρόσιτο Λυκάστ, τον χειμώνα του 1923-24, του έδωσε έναν ανάλογο ρόλο στο βιβλίο. Ήταν αυτός που πρόσφερε καταφύγιο στην ομάδα του καπετάν Νικηφόρου, αδελφού του κεντρικού ήρωα Γαληνού Φιλωνίδη στους ίδιους χώρους. Αλλά και η επιλογή της Κρώμνης ως γενέτειρας του Γαληνού ήταν εξίσου τιμητική. Ακόμη περισσότερο που στο χοροστάσι του Σεϊχάντων της Κρώμνης, κοντά στον ναό της Μεταμόρφωσης, έλαβε χώρα ο πυρρίχιος χορός σέρρα, που θριαμβευτικά περιγράφεται  από τον συγγραφέα και έδωσε και τον τίτλο στο μυθιστόρημα.
Το βιβλίο αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για τη γνωριμία μου με τον συγγραφέα (που μας έδωσε μέχρι τώρα εξαιρετικά έργα : «Ιμαρέτ», «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και πρόσφατα "Γινάτι - Ο σοφός της λίμνης"). Ο Στάθης Ταξίδης, που επιμελείται το ιστορικό ποντιακό περιοδικό Ποντιακή Εστία, στην παρουσίαση του «σέρρα» στο περιοδικό επισήμανε, μεταξύ άλλων, την αναφορά στον Σπύρο και μετά από αυτό έγινε η προσέγγιση και η γνωριμία μου με τον συγγραφέα.
Ολόκληρο το κείμενο εδώ



Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου στην Πτολεμαΐδα όπου απόσπασμα διάβασε και η τρισέγγονη του Σπύρου Καλλιόπη Αβραμίδου.

Ολόκληρη η εκδήλωση στον Ιανό στο παρακάτω βίντεο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου