Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Παναγία η Αερεμίτσα. Το πανηγύρι του καλοκαιριού για την Ίμερα

Στη θέση της Αερεμίτσας δεν υπάρχει τίποτε, ούτε ερείπια
Σκαλίζοντας τις πηγές για τις Παναγίες του Πόντου, εκεί γύρω στον Δεκαπενταύγουστο, έπεσα πάνω στην Αερεμίτσα της Ίμερας. Μεγάλη αναφορά σ' αυτήν κάνει ο Αγαθάγγελος Φωστηρόπουλος στο τεύχος 26 των Ποντιακών Φύλλων και στο Αρχείον Πόντου τ.11.  




Γράψαμε κι εμείς στην ανάρτησή μας για την Ίμερα στη Βικιπαίδεια"Ξεχωριστή θέση στη ζωή των Ιμεριτών είχε το εξωκκλήσι της Αερεμίτσας (Παναγίας), σε υψόμετρο 2500 μ. πάνω από το Λιβάδι. Εκεί γινόταν
το μεγάλο πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο":                       https://el.wikipedia.org/wiki/Ίμερα_Πόντου
Ο φίλος Meliksah San μας δείχνει τη θέση της εκκλησίας σε σχέση με την Ίμερα, που διακρίνεται στο βάθος. Το Λειβάδ' που βρίσκεται ακριβώς από κάτω δεν φαίνεται στη φωτογραφία

Παρακάλεσα τότε τον φίλο από την Ίμερα Melikşah San να φωτογραφίσει το εκκλησάκι. Σήμερα μου έστειλε φωτογραφίες από εκεί. Δυστυχώς ούτε ερείπιο δεν έμεινε από το εκκλησάκι.



 Η θέση της εκκλησίας σημειώνεται στον χάρτη που ακολουθεί ως munzur kilisesi


Στις αρχές του 20ου αιώνα το πανηγύρι της Αερεμίτσας ανταγωνιζόταν σε αίγλη, όχι και τόσο πετυχημένα, το πανηγύρι του Αεσέρ' στο Σταυρίν. Πολύς κόσμος, που δεν μπορούσε να μεταβεί στην Παναγία Σουμελά, μαζευόταν στα τοπικά αυτά πανηγύρια.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου