Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Χ΄΄Γεώργιος Ακριτίδης, πατέρας του εθνομάρτυρα Αλέξανδρου Ακριτίδη.

Χ''Γεώργιος Ακριτίδης


Εν Λυκάστι της ερατεινής και καλλιγόνου Κρώμνης γεννηθείς…
Γεννήθηκε στο Λυκάστ της Κρώμνης το 1838. Γονείς του ο Ιωάννης και η Βαρβάρα. Ο αδελφός του Κωνσταντίνος παρέμεινε στο χωριό ενώ ο ίδιος σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Τραπεζούντα και απασχολήθηκε αρχικά με την οικοδομή και στη συνέχεια με το εμπόριο και την παραγωγή ποτών. Γρήγορα έγινε σημαντικός οικονομικός και κοινωνικός παράγοντας της πόλης. Διετέλεσε μέλος του δημαρχιακού συμβουλίου και της Δημογεροντίας.
Το Φροντιστήριο Τραπεζούντας αριστερά
Συνεισέφερε οικονομικά αλλά κυρίως με την προσωπική του συμμετοχή στην ανοικοδόμηση του Φροντιστηρίου. Με τη δική του συνδρομή η ελληνική κοινότητα της Τραπεζούντας απέκτησε το δικό της νεκροταφείο.
Το χριστιανικό νεκροταφείο Τραπεζούντας
Προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Τσαρτακλή (ανήγειρε κωδωνοστάσιο, επιδιόρθωσε τον γυναικωνίτη και το εικονοστάσιο, επιμελήθηκε τον διάκοσμο του ναού).
Ο Γεώργιος Ακριτίδης στα Ιεροσόλυμα
Συνέδραμε στη λειτουργία πολλών φιλανθρωπικών και εκπαιδευτικών σωματείων και συλλόγων. Και ανακηρύχτηκε Μέγας Ευεργέτης των σχολείων της ελληνικής κοινότητας.
Η οικογένεια Ακριτίδη στα 1910. Στη μέση ο Γεώργιος
Η οικογένεια Ακριτίδη βοήθησε στην ανέγερση και συντήρηση της εκκλησίας και του σχολείου στο πατρογονικό της χωριό το Λυκάστ.
Η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου στο Λυκάστ
Ανιψιός του Γεωργίου ήταν ο ιερέας του Λυκάστ, π. Αδάμ Ακριτίδης, πατέρας του δάσκαλου του χωριού Σπύρου Παπαδόπουλου, παππού εκ μητρός του γράφοντος.
Ο Χ΄΄Γεώργιος με τη σύζυγό του Ανατολή απέκτησε τέσσερις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Ισαάκ, τον Ιωάννη και τον Αριστείδη. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1911 στην Τραπεζούντα.
Ο μεγάλος του γιος Αλέξανδρος. Εκτελέστηκε στην Αμάσεια το 1921
Άρθρο μας στη Βικιπαίδεια για τον Αλέξανδρο Ακριτίδη:

Άρθρο μας στη βικιπαίδεια για την πατρίδα της οικογένειας Ακριτίδη, το Λυκάστ:


Η εφημερίδα Φάρος της Ανατολής για τον Γεώργιο Ακριτίδη
Ο επικήδειος για τον Γ. Ακριτίδη στην ίδια εφημερίδα
Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο της δισέγγονης του Αλέξανδρου Ακριτίδη, Παρ.Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου, Τραπεζούς 1921: το ανέσπερο έτος, Θεσσαλονίκη 2015.
Η κ. Παρύσατις Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου είναι ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ.
Οι εφημερίδες είναι από την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΠΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου