Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακίδης-Παπαδόπουλος Γεώργιος, ο αναμορφωτής του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης στον Πόντο

Κυριακίδης-Παπαδόπουλος Γεώργιος


Κυριακίδης-Παπαδόπουλος Γεώργιος, 1828 Αργυρούπολη – 1892 Πειραιάς.
Φιλόλογος, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εκπαίδευσης του Πόντου. O αποκαλούμενος «φωστήρας» του Πόντου. Σπούδασε στο Φροντιστήριο Αργυρούπολης και αργότερα στης Τραπεζούντας. Συνέχισε σε γυμνάσιο της Αθήνας και στο Εθνικό Πανεπιστήμιο.
Το ερειπωμένο Φροντιστήριο Αργυρούπολης
Το 1854 ανέλαβε τη διεύθυνση του Φροντιστηρίου Αργυρούπολης μέχρι το 1862. Το αναδιοργάνωσε καθιστώντας το εφάμιλλο των ονομαστών σχολών του Πόντου και της Μ.Ασίας. Ανάμεσα σε άλλα, παρακινούσε τους φιλομαθείς απόφοιτους μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ενδιαφέρθηκε για τον εξελληνισμό των Τουρκικής προέλευσης επωνύμων, ζήτησε να στέλνουν και τα κορίτσια στο σχολείο και επιπλέον κατέστησε υποχρεωτικό τον εκκλησιασμό των μαθητών κάθε Κυριακή και γιορτή, ενώ καθιέρωσε και το θεσμό των παιδονόμων για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των μαθητών. Φρόντισε τη βιβλιοθήκη του Φροντιστηρίου εμπλουτίζοντάς την και κάνοντας την ξακουστή μέχρι τις μέρες μας. Ως διευθυντής ενδιαφέρθηκε για τη θεσμοθέτηση οικονομικών μέτρων προς όφελος της σχολής.
Προτομή του Γ. Κυριακίδη
Το 1862 κλήθηκε να διευθύνει το Φροντιστήριο Τραπεζούντας μέχρι το 1872, όταν αναγνωρίστηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως ισότιμο με το γυμνάσιο στην Ελλάδα.

Κτητορική επιγραφή του Φροντιστηρίου Αργυρούπολης
Με συμπαραστάτη τον Μητροπολίτη Χαλδίας Γερβάσιο Σουμελίδη έβαλε το 1875 τα θεμέλια για το νεόκτιστο Φροντιστήριο Αργυρούπολης.
Γερβάσιος Σουμελίδης
Η Ελληνική κυβέρνηση τίμησε τον μεγάλο διανοητή δάσκαλο του γένους με το παράσημο του Αργυρού Σταυρού Αξίας που κατατέθηκε στο φέρετρό του.

Στην Ποντιακή Εστία τ.26, 1952 (ψηφιακή βιβλιοθήκη ΕΠΜ) υπάρχει το παρακάτω άρθρο αφιερωμένο στον Κυριακίδη από τον Π.Β.Σαλαπασίδη




Στο ίδιο αρχείο της ΕΠΜ (Επιτροπή Ποντιακών Μελετών) βρήκαμε κι άλλο άρθρο για τον Κυριακίδη, αυτή τη φορά από τον Γ. Κανδηλάπτη (Κάνι), ΠΕ τ.44-45, 1953.



Πληροφορίες για τον Κυριακίδη στη Βικιπαίδεια (δικά μας άρθρα): 
https://el.wikipedia.org/wiki/Φροντιστήριο_Αργυρούπολης_Πόντου

Πηγές: Αρχείο ΕΠΜ, διαδίκτυο (εκ παραδρομής δεν καταγράφηκαν διευθύνσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου