Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη στην ενορία Νανάκ της Κρώμνης

Eρειπωμένος o ναός σήμερα, σε φωτογραφίες του Meliksah San

Το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι απόσπασμα από το βιβλίο "Κρώμνη" του Γεωργίου Φιρτινίδη. Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο.

Ο συνοικισμός Νανάκ, όταν η Κρώμνη βρισκόταν στις δόξες της, αποτελείτο από 40 περίπου οικογένειες. Στην ανατολική άκρη του χωριού ήταν η εκκλησία “Αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου”, “τη Νανακή Αέ-'ννες”, όπου γινόταν το τέταρτο μεγάλο πανηγύρι της Κρώμνης, στις 29 Αυγούστου.
Η ημερομηνία ήταν
το τέρμα περίπου του παραθερισμού των νέων της Κρώμνης. Με τη γιορτή αυτή έβρισκαν την ευκαιρία να πανηγυρίζουν, να γλεντούν και να χορεύουν πριν εγκαταλείψουν, τις επόμενες μέρες, το κλίμα της χαράς και του κεφιού για να ξαναρχίσουν τη σκληρή βιοπάλη στις αγορές και τα παζάρια της Τραπεζούντας για ένα ολόκληρο εννεάμηνο.

Έτσι το πανηγύρι του Αγιαννιού, που ήταν το τελευταίο, συνεχιζόταν και πέρα από του Νανάκ, όταν οι πανηγυριώτες έφευγαν για τα χωριά τους.πάνω στο λόφο του Καλούλ στηνόταν, την ώρα που ο ήλιος έγερνε στη δύση, ένας τρικούβερτος χορός χορός αποχαιρετιστήριος της καλοκαιρινής σεζόν.

Από εκεί το γλέντι συνεχιζόταν και μέσα στη Γλούβαινα, όπου προσλάμβανε πιο μεγαλοπρεπή όψη. Και όταν πια οι αχτίνες του ήλιου χρύσωναν τις κορυφές των ανατολικών βουνών, τότε έπαιρνε τέλος και η γιορτή. Όλοι πλέον κατευθύνονταν στις ενορίες και τα σπίτια τους.


Συνηθισμένο τραγούδι στην Κρώμνη και τα γύρω χωριά, που φανέρωνε την πίστη και την προσήλωση του ανθρώπου στα θεία, ήταν το παρακάτω δίστιχο:

Ο Meliksah San στα ερείπια του ναού
“Κάτ' έπαθα κι ερρώστεσα κι ετάγα σ' ίναν Άεν
σ' ίναν Άεν, σ' ίναν Άεν, ση Νανάκ τον Αέ-'ννε”.

Στη δυτική πλευρά του χωριού ήταν το εξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, όπου κάθε 25η Μαρτίου γινόταν λειτουργία.

Δείτε τη θέση του ναού, που εντοπίσαμε στον χάρτη, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου